HET BEGIN
 POËZIE
 ARTIKELEN

Lost Soul - Chaostream: De Poolse School Herzien

PolenMetal kent een hoop genres en subgenres. Zo is er onder andere de ‘Bay Area Thrash’, de ‘Brutal US Death’, de Noorse Black, de Duitse Biermetal en bij deze wil ik daar graag en officieel de ‘Poolse School van Uiterst Brute Deathmetal’ aan toevoegen. Dat klinkt inderdaad net zo eenvoudig en duidelijk als het is. Voorbeelden van grote bands binnen het genre zijn Vader, Behemoth, Decapitated, Dies Irae, Luciferion en – zo blijkt – de mij tot nog toe onbekende Poolse Metaalslagers Lost Soul met hun nieuwe plaat ‘Chaostream’.

Kenmerkend voor de stijl van de Poolse School – of ‘PoolSchool’ in de volksmond – is het genadeloos voortbeukende karakter van de muziek. Dat is niet uniek en zeker niet binnen de metal maar wat bij vrijwel elk van de genoemde bands opvalt, is dat de muziek aanvoelt alsof er en machine op volle stoom aan de gang is, zo strak en kneiterhard ingespeeld – bijna zonder gevoel zou je kunnen zeggen. De muziek roept het beeld van een stoffige grijze productielijn op, een vale schoorsteen met daaronder een dag en nacht doordraaiende lopende band, waar non-stop, degelijke, onverwoestbare en met een spijker en een hoefijzer te repareren tanks vanaf rollen.

Vadere - The Ultimate IncantationEen van de nadelen (of ‘features’) van de Poolse Deathmetal is dat de muziek gauw saai wordt. Neem bijvoorbeeld Vader. Ik heb de band leren kennen met het album ‘The Ultimate Incantation’ en dat album heb ik geadopteerd als favoriete album. De albums erna voegden voor mij persoonlijk niets nieuws toe. Ik heb het vaker geprobeerd, ‘Revelations’ bijvoorbeeld is een sterk album, maar nog steeds ben ik geen enorme Vader-fan. Het lijkt een formule die steeds weer dezelfde, onverwoestbare tank oplevert, alleen dan telkens met een ander soort groen als kleur. Zoiets. Altijd goed – maar nooit vernieuwend.

BehemothEen ander kenmerk voor de leden van de Poolse School is de hang naar een duister-mystiek, new-age-achtig, occult soort holistisch alchemisme. De bands beperken zich qua thematiek niet tot het eenvoudig doodwensen en afschrijven van het menselijk ras in zijn algemeenheid, maar zoeken aanleidingen en redenen hiervoor in de bovenvermelde hoek. Uitblinker op dit gebied is Behemoth die wat dat betreft bij vlagen dweept met de thematiek van de Blackmetal. Leuk om te vermelden is dat er bij iedere tekst een beknopte verklaring van de tekst wordt gegeven. Op die manier hoef je als leek dus niet angstvallig over de rand van de band’s onpeilbare lyrische afgrond naar beneden te blijven staren, maar kan je aan de hand van de meesters in vliegende vaart tot de bodem aan toe mee afdalen.

DecapitatedVoorts noemde ik ook nog Decapitated. Deze jonge knaapjes blazen wederom volledig conform de gestelde criteria het stof uit je boxen. Het kenmerk van deze band is dat ze werken volgens een soort van cyclisch patroon van componeren. Elk nummer bestaat uit ongeveer drie cycli van riffs en thema’s en de grap met Decapitated is dus dat ze telkens de cycli niet aan elkaar plakken, maar – zoals met de olympische ringen – over elkaar heenleggen. Het resultaat is dus een bloemlezing van herhalingen die op vernuftige wijze in elkaar gevlochten zijn. Want dat valt – mijns inziens – wel op: ze herhalen erg veel. Herhaling is natuurlijk een bekend fenomeen in de muziek en ook absoluut niet slecht, maar om een concreet voorbeeld te geven: luister eens naar het nummer ‘Spheres Of Madness’ van Decapitated’s voorlaatste meesterwerkje ‘Nihility’.

Lost SoulEn toen kreeg ik dus de promo van Chaostream op mijn bureautje. Zonder te kijken gooide ik het schijfje in de cdspeler – en welk een aangename verrassing! Lekker strak gespeeld, bizar vette en melodierijke riffs, scherpe productie…. het leek zowaar wel…. ja: Pools. Maar wat maakte het dan anders? Dat het geen Vader-kloon was, was direct wel duidelijk Meer blastbeats. Hmja. Dat klopt. De productie? Iets losser en rammelender dan gebruikelijk binnen de PoolSchool – zonder slordig te worden…. Ja. Ook zo. En toch… Ja! Dat is het: volgens mij heeft Lost Soul er en paar snaren bij waardoor ze af en toe een zo gruwelijk laag buikborrelend gedreun voortbrengen dat het gewoon jeukt tot in je nek. Ook zijn de riffs van Lost Soul in mijn ervaring wat speelser en vrijer dan van alle eerder genoemde bands. Ze spelen bijvoorbeeld heel leuk met het contrast tussen hoog en laag in de gitaren en tussen voortrazende drums en staccato gespeelde riffs. Een prachtig voorbeeld daarvan is het nummer ‘Godstate’ (dat overigens via de site downloadbaar is). Mijn favoriete nummer van deze cd is zonder enige omhaal het nummer ‘Angel’s Cry‘. Het thema is enorm goed gevonden (want dramatisch en dynamisch) en de breaks en bruggetjes die eromheen gebouwd zijn, zijn werkelijk krankzinnig. Deze band presteert het om binnen de zojuist omschreven strakke kaders van de Poolse School iets nieuws te brengen. Misschien niet helemaal nieuw maar wel weer op zo’n manier gerangschikt en aangepast dat het vernieuwend voelt.

Enkele minpuntjes, want die mogen er in een goede recensie ook niet ontbreken. Iets teveel blastbeats. Van mij mogen ze er best incidenteel een paar omruilen voor vette Poolse polka’s, dan hebben de blasts meer functie en vallen ze ook meer op. De snare klinkt op sommige plaatsen als een tussen de spaken van een van een berg afdonderende paardewagen klepperend pannendeksel. Jammer. En verder… verder ga ik niet mijn best doen om minpuntjes te vinden in een plaat die ik gewoon uiterst hard vind heerschen.

Lost Soul - ChaostreamAl met al vind ik dat Lost Soul de Poolse School zoals die tot dusver is gegroeid op een verrassende en uiterst krachtige en energieke wijze uitbreidt. Een status als Vader ooit heeft behaald valt natuurlijk nooit meer te behalen. Iemand moet in een stijl grondlegger zijn. Dan kunnen er briljante of minder briljante variaties langskomen, grondlegger blijft grondlegger. En ik kan me voorstellen dat de heren van Lost Soul er eigenlijk wel genoeg van hebben om misschien steeds naast Vader te worden geplaatst, en dat doet ze ook geen eer aan: het zijn geen talentvolle na-apers of slinkse amateurs. Lost Soul is een volwaardige band met sterke en binnen het genre vernieuwende composities waarvan de leden wat mij betreft fier het Pools Banier kunnen heffen.

Een dikke 9.5

PoolRokker Deathmelz.